Vi hade en lånebil från verkstan en dag i somras när vår gamla bil var på service. En ny högteknologisk lånebil med många smarta hjälpsystem. Stor skillnad mot vår tio år gamla trotjänare.

Att köra bil själv är ju en form av egentid. Det händer att jag sjunger eller ber när jag kör. Förvissad om att endast Gud hör min sång eller bön. Så gjorde jag den där dagen i somras. ”Gud hjälp oss med vårt trädgårdsprojekt.” Så löd min enkla bön, rakt på sak. Då plingade det plötsligt till och det hördes en röst från bilens instrumentbräda: ”Vad behöver du hjälp med?” Lite förvånad svarade jag ”Jag behöver ingen hjälp!” Bilens smarta hjälpsystem måste ha tolkat ordet ”hjälp” som jag då nämnde för andra gången, som att jag verkligen var i behov av hjälp! Det plingade till igen och rösten från instrumentbrädan meddelade: ”Nödsamtal aktiverat.” Jag kunde höra hur ett telefonsamtal kopplades in. Stressad över situationen lyckades jag avbryta uppkopplingen genom diverse knapptryckningar på skärmen på instrumentbrädan.

Situationen blev lite komisk. Där satt jag i bilen och bad en enkel bön om hjälp. Plötsligt fick jag svar, från ett oväntat håll. Utan att dra historien för långt så blev det en påminnelse om att Gud hör bön och Han är oss nära! Han är ju inte långt borta från någon enda av oss (Apg 17:27b). Han är närmre än ett knapptryck på mobilen och han vet våra tankar och böner redan innan de är formulerade i vårt huvud.

I en kaotisk värld och i en vardag där vi trevande letar oss fram till det nya normala, är det gott att veta att Jesus inte är mer än ett nödsamtal bort – en bön bort. Låt oss aldrig glömma det!  Han som har lovat att vara med oss alla dagar, han som alltid hör och allt förstår. Till honom får vi vända oss, för vår egen skull och för den här världens skull.

Herre du rannsakar mig och känner mig. Om jag sitter eller står, vet du det, du förstår mina tankar fjärran ifrån. Om jag går eller ligger ser du det, med alla mina vägar är du förtrogen. Innan ordet är på min tunga vet du, Herre, allt om det. Du omsluter mig på alla sidor och håller mig i din hand. (Ps 139:1-5)

Gud välsigne oss alla!

Caroline Löfgren, vikarierande pastor